Zamek Dersław
Zamek Deresław to trzygwiazdkowy pensjonat, który został wzniesiony w 1911 roku przez lekarza Waslewicza Jacobsa na wzór średniowiecznych warowni, z wnętrzami dostosowanymi do potrzeb leczenia przyjeżdżających do Busko-Zdroju kuracjuszy. Niegdyś bowiem była to miejscowość słynąca z wód mineralnych o właściwościach leczniczych. Dla gości, którzy zdecydują się spędzić czas w urokliwym Zamku Deresław przygotowane zostały pokoje w kilku dogodnych konfiguracjach i o wysokim standardzie: – pokoje jednoosobowe, – pokoje dwuosobowe, – pokoje trzyosobowe. Każdy z z nich posiada osobą łazienkę i telewizor. Ponadto w obiekcie znajduje się niewielka salka konferencyjna, w sam raz na potrzeby zorganizowania spotkania biznesowego czy integracji zespołu. W Zamku Deresław funkcjonuje również restauracja, w której szef kuchni dba o wysoką jakość potraw regionalnych, przyrządzanych w oparciu o tradycyjne przepisy i składniki, pochodzące od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Mając na uwadze bezpieczeństwo odwiedzających, na terenie obiektu został utworzony parking, gdzie można pozostawić samochód. Rodziców z dziećmi ucieszy z pewnością fakt, że w ogródku letnim, ich pociechy mają możliwość spędzenia czasu na placu zabaw, podczas gdy oni sami popijać będą aromatyczną kawę lub herbatę na tarasie, z którego rozpościera się wyjątkowy widok. Również w ogródku letnim organizowane są koncerty z cyklu “Muzyka na Zamku” oraz imprezy grillowe, które spotykają się z zainteresowaniem nocujących w naszym obiekcie turystów. Osoby, które zdecydowały się odwiedzić Busko-Zdrój przede wszystkim w wyniku potrzeby odpoczynku, z całą pewnością powinny odwiedzić Komnatę Relaksu, gdzie masaże wykonywane są przez doświadczonych i profesjonalnych fizjoterapeutów.
W zamku mieści się także restauracja Gościniec, której potrawy wpisane są na listę Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego.
Potrawy Restauracji “Gościniec” – wpisane do Dziedzictwa Kulinarnego:
Dania Regionalne:
- Kaczka pieczona jabłkiem obłożona wg cartier replica receptury babci Jadzi
- Kiełbasa Ponidzia
- Tatar z Karpia
- Żur Dersława
- Zupa Chłopska
- Flaki Ponidzia
- Gulasz Ponidzia
- (pieczywo)
- Gościniec
- Naleśniki Jasiaka z Fasolą
- Naleśniki Ponidzia
- Stek Wołowy z Rycerskiego Stołu
- Karkówka Dersława
- Indyk w sosie żurawinowym
- Polędwiczki wieprzowe w Podgrzybkach
- Gęsina w sosie śliwkowo – selerowym
Więcej informacji:
Zamek “Dersława”
al. Mickiewicza 18 28-100 Busko-Zdrój
tel./fax +48 41 378 85 47
tel. kom. 0605 133 041
E-mail: derslaw@busko.com.pl